Oplichterij: Preventie en Aanpak

 1. Wat is online veilingsoplichting?
 2. Waarom komt het voor?
 3. Wie maken zich hier schuldig aan?
 4. Waarom doen zij dit?
 5. Meestvoorkomende online veilingoplichtingscams en hoe u ze kunt herkennen.
 6. Hoe kan ik voorkomen dat dit mij overkomt?
 7. Online Bescherming – Hoe weet ik dat een e-mail echt van eBid afkomstig is?
 8. Spam. Hoe kan ik het herkennen en voorkomen?
 9. Creditcard & Betaalkaartgegevens
 10. Uw Account Beschermen en het Rapporteren van Accountdiefstal

Zit het antwoord op uw vraag er niet tussen? Stel uw vraag op het eBid forum.

1) Wat is online veilingsoplichting?

De meestvoorkomende vorm van online veilingsoplichterij is als een verkoper de betaling ontvangt en vervolgens niet het beloofde artikel aflevert of het artikel aflevert maar dat dit niet overeenkomt met de omschrijving van het artikel.

2) Waarom komt het voor?

De koper of verkoper is er door de tegenpartij van overtuigt dat hij/zij, de tegenpartij, kan worden vertrouwd - 100% van alle online veilingsoplichters of scams gaan zo te werk.

3) Wie maken zich hier schuldig aan?

Wij weten uit ervaring dat iedereen waar u nog niet eerder zaken mee heeft gedaan in het verleden of die geen significante hoeveelheid positieve feedback heeft ontvangen een potentiële oplichter kan zijn.

4) Waarom doen zij dit?

In elke groep of samenleving zijn er mensen die wanneer er de mogelijkheid toe is misbruik maken van de welwillendheid en het vertrouwen van andere mensen. Online veilingen geven dit soort mensen de mogelijkheid zich als iemand anders voor te doen omdat anderen hen niet kunnen zien

5) Meestvoorkomende online veilingoplichtingscams en hoe u ze kunt herkennen.

 • Buitenlandse Wire Transfer (met name Western Union) – verkoper staat er op dat u betaalt via wire transfer en hij/zij verzekert u dat zo’n betaling veilig is omdat uw geld pas vrijkomt met een wachtwoord of ID-code. Dit is niet waar. Als zij er op staan dat u betaalt met een wire transfer is het zo goed als zeker een scam.
 • U krijgt alleen het mobiele nummer, bieper, voicemailsysteem.
 • Vaste lijn is altijd in gesprek of u wordt direct doorverbonden met de voicemail.
 • Hotmail-account of een ander online e-mailadres.
 • Veiling voor een duur artikel van een gebruiker met nul feedback.
 • Biedt aan om de verkoop af te ronden voordat de veiling is afgelopen – contactgegevens (telefoonnummer of e-mailadres) in de text van de veiling.
 • Vraagt om uw bankgegevens nadat de veiling is afgelopen en probeert direct geld via uw bankrekening te innen met uw bankgegevens. Maak altijd gebruik van een betaalservice zoals PPPay.com zodat u niet uw bankgegevens hoeft door te geven.
 • Verzinnen redenen waarom zij niet de Escrow-betaaldienst kunnen gebruiken.
 • Fraudulent escrow services (what is escrow?) - Sellers offering to use an escrow company that is not regulated by the FSA.
Als u ook maar enige twijfel of vermoedens heeft neem contact met ons op voordat u ook maar iets doet!

6) Hoe kan ik voorkomen dat dit mij overkomt?

De beste manieren om met zekerheid een transactie kunnen doen zijn:

 1. Doe zaken met verkopers die een goede feedback hebben en lees de beoordelingen die anderen hebben achtergelaten.
 2. Vraag om een telefoonnummer en spreek met de verkoper.
 3. Gebruik PPPay Escrow Betalingen (Binnen Europa)
 4. Haal zelf het gekochte artikel op en betaal in persoon aan de deur.
 5. 7) Online Bescherming – Hoe weet ik dat een e-mail echt van eBid afkomstig is?

  U dient alert te zijn als u een e-mail ontvangt die van eBid afkomstig lijkt en u verzoekt persoonlijke informatie door te geven. De e-mail is mogelijk een ‘spoof’ of een ‘phishing’ e-mail. De mensen die deze nep e-mails sturen hopen dat naïeve ontvangers zullen reageren of op een link klikken in de e-mail waarna gevoelige informatie wordt gevraagd zoals wachtwoorden, uw moeder achternaam, geboortedatum, creditcard- of betaalkaartgegevens etc.
  Als u het vermoeden heeft dat u een ‘spoof’ of ‘phishing’ e-mail heeft ontvangen klik dan op geen enkele link in de e-mail. Het doel van een spoof e-mail is u naar een website te leiden om vervolgens persoonlijke informatie van u te verzamelen en identiteitdiefstal of andere criminele activiteiten te plegen. Neem onmiddelijk contact met ons op via 'Help' rechtsbovenin.
  Spoof e-mails hebben vaak het eBid-logo en eBid-e-mailadres in de ‘Van’-regel (bijvoorbeeld ‘Van: donotreply@ebid.net’) De e-mail kan bepaalde onderdelen van eBid e-mails bevatten, zoals een notificatie van problemen met uw account, ‘Stel Verkoper een Vraag’ e-mails of aanbiedingen om een VERKOPER+-lid te worden.

  8) Spam. Hoe kan ik het herkennen en voorkomen?

  Een spam e-mail is niet specifiek op u gericht en wordt naar meerdere ontvangers gestuurd. Spam kan een commerciële inhoud hebben, maar het kan ook een virus of worm bevatten die uw computer besmet.

  1. Open nooit meegestuurde bestanden in een spam e-mail. Al u het vermoeden heeft dat een e-mail spam is, open dan niet de bijgevoegde bestanden. U dient uw standaardinstellingen zo te zetten dat u niet direct afbeeldingen ziet van binnenkomende e-mail, omdat afbeeldingen kunnen doorgeven aan de zender dat u de e-mail heeft geopend.
  2. Geef uw eerste e-mailadres niet aan iedereen. Uw hoofd e-mailadres moet u alleen geven aan bedrijven en mensen die u volledig vertrouwd. U kunt een gratis e-mailadres aanmaken en gebruiken voor het registreren op websites die u niet van plan bent vaker te bezoeken.
  3. Neem geen makkelijk te raden e-mailadres. Een e-mailadres zoals mark.deboer@hotmail.com of hamburger@hotmail.com is makkelijk te raden door een spammer omdat het om een veelvoorkomende naam gaat of een veelgebruikt woord dat in een woordenboek kan worden gevonden.
  4. Lees privacy voorwaarden op websites. Goede privacy voorwaarden beloven uw e-mailadres nooit te verkopen.
  5. Lees meer informatie over spam op de informatiepagina’s van uw e-mail- en/of internetprovider. Uw internetprovider kan u meer informatie en ook hulpmiddelen geven tegen spam.
  6. Stuur geen marketing e-mails door. Het doorsturen van marketing e-mails heeft tot gevolg dat uw contacten gespamd worden.
  7. 9) Creditcard & Betaalkaartgegevens

   Veilige betaalkaart en creditcard encryptie.

   1. All creditcard- en betaalkaartinformatie wordt via beveilige encryptie verzonden naar onze dienstverleners.
   2. eBid bewaart uw bank- en creditcardgegevens niet. Dit is voor extra beveiliging.
   3. 10) Uw Account Beschermen en het Rapporteren van Accountdiefstal

    Als u het vermoeden heeft dat een ongeautoriseerde partij toegang heeft of toegang heeft geprobeert te krijgen tot uw eBid-account, neemt u dan de volgende acties:

    1. Vraag eerst aan uw familieleden en anderen die mogelijk uw account hebben gebruikt of zij veranderingen hebben aangebracht in uw account.
    2. Vervolgens, indien geen van deze mensen uw eBid-informatie heeft veranderd, neem dan direct contact op met eBid-Helpdesk en geef alle relevante informatie.
    3. Belangrijk: Gevoelige informatie van creditcards en/of betaalkaarten dat verstuurd wordt naar eBid wordt niet opgeslagen op de eBid-servers en kunnen ook niet via uw eBid-account toegang krijgen tot deze gegevens. De meestvoorkomende manier waarop een eBid-account wordt ‘gekraakt’ is door te reageren op spoof of fishing e-mail (zie boven bij 7) die zijn gemaakt om wachtwoorden en andere gevoelige informatie te verkrijgen. U moet actie ondernemen om uzelf en uw identiteit te beschermen nadat u gegevens heeft achtergelaten aan een spoof-website of gereageerd heeft op een spoof e-mail. Deze actie is onder andere het contact opnemen met de eBid-helpdesk. Als u persoonlijke/gevoelige informatie heeft achtergelaten zoals creditcard- en/of bankgegevens dan dient u direct contact op te nemen met uw creditcardmaatschappij/bank.